Szeretettel köszöntelek a TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TISZA-TAVI VÍZI KIRÁNDULÁS vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tűz
Tűz nélkül nehéz életben maradni a
természetben. Véd a hidegtől, lehetővé teszi meleg étel, ital
készítését, fénye melengeti a lelket (a túlélés során a pszichológiai
tényezők az életet jelenthetik). Nem tökéletes eszköz viszont a rovarok
elriasztására, ugyanis a kellő erejű füst az embert is elűzi.
A tűz gyújtása, táplálása nagy tudomány, különösen esőben, hóban, szélben.
A
legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban: a tűzifák jellemzői, a
tűzrakóhely kiválasztása, berendezése, a tűzgyújtás és táplálás
szabályai, a tüzek típusai, a tüzek építményei, különleges tüzek, a tűz
rejtése, szállítása, tárolása, a tűzgyújtás eszközei, munkavégzés
tűzzel, világítóeszközök. A tűzgyújtáshoz három dolog kell: hő, éghető
anyag és oxigén. Ha e három tényező viszonya megfelelő, sikeresen
gyújthatunk tüzet extrém körülmények között is.
Ilyenkor általában a gyújtásnál nagyon kevés hő áll rendelkezésre,
legtöbbször csak egy kis láng, néha szikra vagy borsónyi parázs. Ezzel
nem lehet azonnal arasznyi vastag ágakat meggyújtani: lépésről lépésre,
egyre erőteljesebb hőt adó anyagokra kell átplántálni a lángot. Aki
elhibázza a fokozatosságot, nem tud tüzet gyújtani. A kulcsszereplő a
tapló. Régen a tűzszerszám (acél és kovakő) mellett hordták az
összetört, salétrommal főzött taplót, amely egy szikrától is lángra
lobbant. Mai szóhasználattal bármilyen anyag lehet ,,tapló", amely
könnyen gyullad, de elég hosszan és magas hővel ég ahhoz, hogy a láng
átterjedhessen a gyújtósra. Taplónak használhatunk papírt vagy
természetes anyagokat: pl. nyírfakérget, porrá morzsolt korhadt
fadarabokat, száraz nádat, pehelytollakat, száraz füvet, száraz mohát, a
ruhánkból szövetszálakat stb. A száraz falevél nagy felülete elzárja az
oxigén útját a lángtól, ezért erre a célra kevésbé alkalmas.
A
túlélés nem azt jelenti, hogy feltétlenül azt használjuk, amit a
helyszínen találunk. Az erdőt járva egész biztos, hogy tudunk gyűjteni
alkalmas anyagot. Például a kiszáradt nyírfa kérge a legjobb tapló.
Gyújtósnak vékony, száraz ágacskákat gyűjtsünk, ha mégsem találnánk (pl.
felázott erdőben), akkor vastagabb ágból faragjunk forgácsokat (a
nedves fának is száraz a belseje), esetleg egy gallyat hasogassunk be.
Erős, nagyon éles kés és biztos kéz kell ahhoz, hogy ezek a bevágások
hosszú, vékony, gyaluforgácsszerű lapok legyenek.
A tűzifának valót lehetőleg a fákról törjük, ne a földről szedjük, mert
az még nyáron is magába szívja a nedvességet. Kiválasztásánál vegyük
figyelembe, hogy a lombos fa jobb parazsat ad, a tűlevelű viszont
könnyebben ég. A tűzifák toplistája csökkenő hőérték szerint: tölgy
(erős hőjét sokáig megőrzi, ezért kiváló melegítő tűzhöz); kőris
(nedvesen is ég); bükk (különösen főző tüzekhez alkalmas); juhar; nyírfa
(nedvesen is ég); gyertyán, galagonya (zölden is használható). Kerüljük
a következőket, mert gyorsan elhamvadnak, füstjük kellemetlen:
vadgesztenye, szelídgesztenye, szil, bodza, hárs, nyár. A gyűjtött fa
legyen karvastagságú (a vastagabb nehezen ég át). Egy kb. 10x70 cm-es
hasáb 4-5 órán át ég. Tűzgyújtáskor általában mindenki nekiáll rövid
darabokra vágni a fát. Teljesen fölösleges, ne pazaroljuk erőnket és ne
koptassuk szerszámainkat ezzel. Ha van helyünk a tűz körül, egyszerűen
tegyük a tűzbe a fa egyik végét és az égés ütemében toljuk be. Megfelelő
mennyiségű és minőségű hozzávaló birtokában elkezdhetjük a tűzrakást.
Egyenletes, széltől védett, száraz felületet keressünk (mocsárban
megfelelő emelvényt építhetünk).
Ásóval jelöljük ki a tűz helyét, majd ássunk igényeink szerinti gödröt,
vagy kövekkel, vastag, nedves fával kerítsük be. Ezután megfelelő
hosszúságú tűzifákat egymás mellé téve készítsünk aljzatot. Ez
elszigeteli a tüzet a hideg, nedves földtől és parazsat ad.
Helyettesítheti kő, homok is, de a kő ne legyen porózus (pl. bazalt),
mert szilánkokra robbanhat (kerüljük a nedves, patakból kivett köveket
is). Télen a faaljat közvetlenül a hóra is rakhatjuk, a hő hatására
besüllyed a földig.
A tűz felépítése során az ágakból készült alapzatra tegyünk keresztbe
két párhuzamos, két-háromujjnyi vastag, rövid ágat. Ezekre fektessük
keresztbe a nagyon vékony gyújtóst (így aláfér a begyújtásnál a gyufa
vagy a tapló) úgy, hogy a szélirány felőli részen férhessünk hozzá a
begyújtás során. Végül lazán, szellősen, sátorszerűen a vékony és ujjnyi
ágakból építsük fel a tüzet: az egésznek lazának, levegősnek kell
lennie.
Ez a rendszer egyetlen gyufával, tapló nélkül is meggyújtható. Ha van
taplónk, tegyük a vékony ágacskák alá. Amennyiben szikrával gyújtó
eszközt (kovát-acélt, magnéziumot, stb.) használunk, a tűzrakás
közelében külön gyújtsuk meg. Az égő taplót behelyezzük a tűzrakás alá
(lehetőleg a szél irányából). Tüzet a meggyújtott tapló fölé is
építhetünk. Ilyenkor az előkészített gyújtóst, majd később a
vastagabbakat rádobjuk az égő taplóra.
A túléléssel foglalkozók a legelképesztőbb anyagokat ajánlanak, mint
minden körülmények között működő taplót: kerékpárbelső gumi, vazelin,
lőpor. Én, ha tehetem, a kerti grillek begyújtásánál használt anyag
préselt kockáit használom. Különlegesen nehéz körülmények között
locsoljuk meg denaturált szesszel a gyújtóst, de ezt benzinnel sose
tegyük.
A
tűz már "a miénk", amikor a közepes vastagságú ágak meggyulladtak.
Ekkor rakhatjuk rá a vastagabb ágakat. A tűz táplálása folyamatos
figyelést követel. Fontos, hogy a tűzifa vége ne lógjon a levegőben,
mindig érjen a parázshoz vagy a másik égő fához. Kerüljük a fák szorosan
egymás mellé fektetését, mert nem tudnak keresztülégni. Ha mégis
párhuzamosan rakjuk, hagyjunk helyet a fák között. A legjobb csillag
alakban elhelyezni a fákat. A tűz égésközéppontjában a fa vége és ne a
közepe legyen, így gyorsan meggyullad. Frissen vágott tűzifát szárazzal
vegyesen rakva hosszan égő tüzünk lesz. Amennyiben parázsról gyújtunk
tüzet, rakjunk rá egy kevés gyújtóst, majd hosszan, erőteljesen fújjuk
meg többször a parazsat, amíg fehéren nem izzik. E feladatot könnyíti
meg az indián tűzfúvócső. Ez egy hosszú, ujjnyi vastag cső az egyik
végén szűkített kimenettel, amely lehetővé teszi az oxigén koncentrált
eljuttatását viszonylag biztonságos távolból. Segítségével a parázsra
tett vastag fa is meggyújtható.
A tűzrakás különleges módja az egy- vagy kétszemélyes túlélőtűz. Ehhez
keressünk egy jókora követ. Emeljük fel és támasszuk meg úgy, hogy
földben feküdt alja tükörként verje vissza a hőt. A nagyon kicsi, csak
ujjnyi keresztmetszetű ágakból a tüzet a kő helyén maradt mélyedésbe
rakjuk. Ha továbbmegyünk, egyszerűen visszabillentjük a követ, amely
eloltja és elrejti a tüzet.
Nagy hidegben a tűzrakóhelyet lehetőleg úgy jelöljük ki, hogy a hátunk
mögött valamilyen hővisszaverő felület legyen (pl. sziklafal). Ha nincs
ilyen, akkor pokrócból csináljunk paravánt. Vele szemben, a hősugár
irányítására építsünk úgynevezett kanadai kandallót. Verjünk le
egymástól kb. 60 cm távolságra két karvastagságú karót párhuzamosan,
kb. 80 fokos szögben a tűz elé. A ferde cölöpökre egy réteg tűzifából
rakjunk falat. Ezeket friss fával cserélve mindig száraz tüzelőnk lesz.
Írta: Makrai Tibor István
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!